Saradnja na višem nivou između privatnog sektora i lokalnih institucija, za ekonomski razvoj i prosperitet – Duško Čifliganec, potpredsednik Adora Business Group

U godini u kojoj nam je posebno potrebna vizija ekonomskog rasta, samit Makedonija 2025 pokušao je da okupi poslovnu elitu iz zemlje i sveta, da sagleda mogućnosti za razvoj naše male privrede u kontekstu globalnih dešavanja. Završnom panelu samita prisustvovao je Duško Čifliganec, potpredsednik Adora Business Group, koji je istakao nekoliko zanimljivih perspektiva saradnje lokalnih institucija i privatnog sektora, kao i direktnih stranih investicija.

Imamo veliki potencijal, koji je veoma malo iskorišćen. Ne treba ići dalje, možemo slediti primere iz susedstva gde se saradnja privatnog sektora i državnih institucija odvija na visokom nivou. Ekonomski razvoj i prosperitet treba da vode zajedno, ruku pod ruku, privatni sektor i lokalne institucije. Opštine i država treba da ulažu u infrastrukturu i korisne sadržaje, što će, na primer, stvoriti interesovanje za nekretnine kod ljudi i turista, privatni sektor će zadovoljiti taj interes novim projektima i sigurno će državi plaćati odgovarajuće poreze za te poslove, omogućavajući novi ciklus državnih investicija. Zlatibor u Srbiji je odličan primer ove sinergije. Opština je izgradila najdužu žičaru na svetu, a investitori su prodali veliki broj nekretnina, uvećavajući opštinsku kasu kroz poreze – poručio je Duško Čifliganec. Podsetimo, internacionalni brend Adora gradi upečatljivi hotelsko-stambeni kompleks 21st Century Zlatibor by Adora, investiciju vrednu 20 miliona evra u oba smera.

Na zatvaranju samita Makedonija 2025 pozdravnim govorom obratio se predsednik Makedonije, Stevo Pendarovski, koji je istakao da će u ovim teškim vremenima, uspeh makedonske privrede zavisiti ne samo od spoljnih faktora na koje ne možemo da utičemo, već pre svega od posvećenosti unutrašnjih reformi.

Архива