Otvoreni Balkan, na sledeċem sastanku u Ohridu, treba da sruši barijere i da omogući građanima Makedonje da kupuju nekretnine u Srbiji, a da srpski građani kupuju nekretnine u Makedoniji

Da li ċe veċ sledeći sastanak inicijative Otvoreni Balkan koji će se uskoro održati u Makedoniji, u Ohridu, srušiti sadašnje barijere i novom zakonskom regulativom na kojoj se intenzivno radi u nadležnim ministarstvima u obe zemlje, konačno omoguċiti da građani Makedonije kupuju nekretnine u Srbiji, kao i građani Srbije da mogu da kupuju nekretnine u susednoj Makedoniji, što sada nije moguće, zbog nepostojanja pravnog akta, odnosno zbog nepostojanja bilateralnog sporazuma u ovoj oblasti između Srbije i Makedonije.

Rešavanje ovog važnog pitanja, u kontekstu izgradnje boljeg ambijenta za intenzivniju saradnju, stvaranja jedinstvenog regionalnog tržišta i brisanje administrativnih barijera i granica za slobodan protok građana, robe, usluge i kapitala, na sastanku Otvoreni Balkan u Beogradu inicirao je prof. dr Vančo Čifliganec, predsednik Adora Biznis Grupacije, poznatog građevinskog brenda iz Makedonije, lider u visokogradnji sa 20-godišnjom tradicijom, koji je proširio poslovanje u Srbiji, ulažući u tržište nekretnina na Zlatiboru.

  „Inicijativa Otvoreni Balkan za lakši protok robe, ideja, kapitala i ljudi podstakla je Adora Biznis Grupaciju da investira u prijateljsku Srbiju, gde na Zlatiboru gradimo inovativni hotelsko-stambeni kompleks 21st Century Zlatibor Residence, Spa & Wellness by Adora, vredan oko 20 miliona evra. Naš fokus je na visokogradnji i tržištu nekretnina, a nedostaje zakonska regulativa koja će omogućiti građanima Makedonije da kupuju nekretnine u Srbiji i obrnuto, pitanje koje sam pokrenuo na prošlom sastanku u Beogradu, a trebalo bi da bude uskoro rešeno, što je veoma važno za privredne subjekte i građane dve susedne zemlje“. – rekao je prof. Dr Vančo Čifliganec, generalni direktor Adora inženjeringa, u intervjuu za Srbtel, i istakao da je ponosan na prvi društveno odgovorni projekat u Srbiji, kojim je u zlatiborskom selu Ljubiš zajedno sa Fondacijom Novak Đoković izgrađen novi vrtić. Dr Čifliganec je najavio i druge investicione i CSR projekte u Srbiji u skorašnjem intervjuu za srpski video portal Srbtel u Makedoniji, u prilogu naslovljen „Adora inženjering promotor i ambasador Otvorenog Balkana“.

Pogledajte ceo video

Архива